ABDE Solutions

Bio-energy for your future

Biomethanisatie Brussel

Op donderdag 31 maart heeft de regering, op voorstel van Alain Maron, Brussels minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Volkshygiëne, en na een vergelijkende analyse van verschillende potentiële sites, haar voorkeurskeuze gevalideerd voor de bouw van de toekomstige biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de verwerking van het bioafval van de Brusselse gezinnen en professionelen. Dit is het “Step Nord”-terrein, tussen de Buda-brug en de Vilvoordselaan in Haren. Het uiteindelijke doel is dat deze eenheid in staat is tussen 25.000 en 30.000 ton bio-afval per jaar te behandelen door middel van methanisatie om hernieuwbare energie te produceren in de vorm van biogas en kwaliteitscompost om de bodem te voeden.
Deze toekomstige terugwinning van organisch afval past in het ambitieuze afvalbeheerbeleid van de Brusselse regering. Een gewest met meer gesorteerd afval betekent meer circulariteit en minder verbranding en dus minder CO2, een rechtstreekse bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering, waardoor het Brussels Gewest zijn milieu- en klimaatdoelstellingen zal kunnen nastreven.
De biomethanisatie-eenheid maakt een betere terugwinning van bioafval mogelijk met de productie van compost en hernieuwbare energie (biogas), wat niet mogelijk is met het huidige verbrandingsproces.
Voor Alain Maron, Brussels minister van Volksgezondheid: “Dit is een belangrijke stap die zojuist is gezet. Deze eenheid zal de verwerking van het organisch afval van de Brusselaars mogelijk maken. Dit afval is een hulpbron die moet worden gerecycleerd. Samen met de gemeenten, bedrijven en vooral de Brusselaars die hun keuken- en tafelafval sorteren en nog meer zullen sorteren, zullen we een circulaire regio tot stand brengen.
Deze locatie, gelegen langs het kanaal in een industriezone in de onmiddellijke nabijheid van de noordelijke waterzuiveringsinstallatie, biedt tal van voordelen wat betreft het beperken van het risico op overlast, maar ook wat betreft synergieën met naburige industriële activiteiten, waardoor het geproduceerde biogas maximaal kan worden gerecupereerd en de milieuvoordelen van de behandeling van bioafval door middel van biomethanisatie dus maximaal kunnen worden benut. Hierdoor ontstaat ook een circulaire economie-cluster met de Buda-sector van Brussel Environmental Services in de buurt.
Deze keuze is gemaakt op basis van de conclusies van de studie die is uitgevoerd door het adviesbureau ABDE & partner, dat ook in partnerschap met Brussels Cleaning en Brussels Environment heeft gewerkt aan de specifieke kenmerken van het functionele programma, zowel wat betreft de tonnages en de soorten verwerkt afval, de methode voor de recuperatie van biogas als de technische keuzes die moeten worden gemaakt om compost van goede kwaliteit te garanderen waarmee organisch materiaal kan worden teruggevoerd in de bodem. Een eerste economische analyse heeft het ook mogelijk gemaakt te valideren dat de bouw van de toekomstige biomethanisatie-eenheid het mogelijk zal maken de kosten voor de behandeling van het Brusselse bioafval te drukken en tegelijk de controle te verzekeren van een doeltreffende en duurzame behandelingsoplossing op het grondgebied van het Gewest.
De volgende stappen in het project zijn de benoeming van een medewerker projectbeheer, die tot taak zal hebben de technische specificaties en alle documenten op te stellen die nodig zijn voor de start van het ontwerp, de bouw en de inbedrijfstelling van de biomethanisatie-eenheid tegen het einde van het jaar.
Het einddoel is dat de centrale uiterlijk in 2026 operationeel is. Parallel daaraan zullen verschillende operationele en financiële regelingen worden uitgewerkt en geanalyseerd met de verschillende betrokken overheidsdiensten. De discussie over het partnerschap met de particuliere spelers in deze sector zal na de zomer binnen de regering plaatsvinden.
Op lange termijn moet de toekomstige biomethanisatielocatie het mogelijk maken om

  • 25 à 30.000 ton bioafval per jaar behandelen door middel van biomethanisering, afkomstig van selectieve ophalingen bij Brusselse gezinnen en beroepsbeoefenaars;
  • het digestaat aan de uitgang van de vergister te behandelen door het te co-composteren met het houtachtige deel van het groenafval dat selectief wordt ingezameld of door vakmensen vrijwillig wordt ingebracht om compost te produceren;
  • Het door een warmtekrachtkoppeling geproduceerde biogas op nuttige wijze te valoriseren, enerzijds voor de eigen behoeften van de installaties (met inbegrip van de verwarming van de gebouwen) en anderzijds voor een ander gebruik buiten de biomethanisatie-eenheid.

Concreet:

  • Ligging: site van de noordelijke waterzuiveringsinstallatie tussen de Budabrug en de Vilvoordelaan nr. 450
  • Capaciteit: tussen 25.000 en 30.000 ton methaniseerbaar afval (omgezet in biogas) + 5.000 ton/jaar aan co-gecomposteerd groenafval
  • Productie : de totale elektriciteitsproductie zal overeenkomen met de productie van twee onshore windturbines (niet offshore) en de elektriciteitsproductie exclusief eigen verbruik van de centrale met 1 onshore windturbine. Met andere woorden, dit zal overeenkomen met het verbruik van ongeveer 4.000 inwoners en een netto warmteproductie van ongeveer 800 inwoners.
    Wat compost betreft, zal de eenheid ongeveer 5.000 ton compost per jaar produceren.
  • Doel: productie van warmte en elektriciteit door warmtekrachtkoppeling plus een deel als biobrandstof
  • Welk afval? huishoudelijk bio-afval (oranje en groene zakken) + professioneel bio-afval
  • Begroting: tussen 30 en 40 miljoen euro. De behandelingskosten per ton bioafval zullen lager zijn dan in de huidige situatie
  • Ingebruikneming in 2026.

CONTACT

ABDE Solutions
Krimperslaan 4a
B-9140 Temse

telefoon: +32 (0) 473 813 183
telefax: 03 711 11 91
BTW nummer: BE0865.512.588

Contact ABDE-Solutions be

OVER ONS

DIENSTEN

CONTACT

NIEUWS